Hoogwaardige duurzame biobased verpakkingen met op maat gemaakte end-of-life en upcycled secundair gebruik

PRESERVE wil het circulair gebruik van biobased verpakkingen stimuleren. Om af te stappen van de huidige situatie met voornamelijk fossiele materialen en beperkte recycling, zullen we voortbouwen op bekroonde upcyclingstrategieën van eerdere en huidige projecten. De eigenschappen van primaire voedselverpakkingen op basis van biobased plastics, papier en karton worden verbeterd door biobased barrièrecoatings, eBeam-bestraling en microfibrillaire versterking. Aan de biotechnologische kant zullen we enzymen toevoegen in biogebaseerde kunststoffen om biologische afbraak te stimuleren, functionele oligomeren terug te winnen en meerlaagse verpakkingen te delamineren om recycling mogelijk te maken.

De productieprocessen om minimaal 10 verpakkingsdemonstrators te produceren worden opgeschaald. De verbeterde biobased verpakkingen zullen gevalideerd worden met verschillende soorten dranken en voeding. Biopolymeren die uit het recyclingproces worden teruggewonnen, zullen via de upcycling-strategieën worden gebruikt in toepassingen met toegevoegde waarde, zoals verpakkingen voor producten voor persoonlijke verzorging en herbruikbare draagtassen van textiel of composiet. 

De veelzijdigheid van de materialen (van flexibele tot harde verpakkingen), end-of-life opties en compatibiliteit met verschillende processen maken PRESERVE-resultaten relevant voor meer dan 60% van de plastic verpakkingen op de markt. Het lange-termijnpotentieel wordt gemaximaliseerd dankzij de deelname van verschillende toonaangevende bedrijven in het consortium.

 
Financieringsautoriteit
Horizon 2020
 
Project manager(s)
Marc Meijers

Onze roadmap voor 2030 biedt kansen om de opkomst van biobased verpakkingen te versnellen en banen en groei in de sector te creëren. Om de impact van het PRESERVE-project te vergroten, zullen we ook consumentenstudies, een levenscyclusanalyse en veiligheidsstudie uitvoeren en bijdragen aan standaardisatie- en certificeringscommissies.

Doelen

Afbeelding: PRESERVE concept

Hoewel Europa sterk afhankelijk is van fossiele kunststoffen die het verbruikt in de orde van grootte van 50 miljoen ton per jaar, wordt momenteel slechts 32% van het resulterende afval gerecycled en wordt het meeste verbrand of gestort. Bovendien komt maar liefst 32% van de plastic verpakkingen in het milieu terecht, wat leidt tot dramatische vervuiling op de lange termijn. Aangezien verpakkingen meer dan 40% van het geconsumeerde plastic vertegenwoordigen, heeft het verbeteren van de circulariteit van deze materialen een grote impact. Biobased materialen kunnen een oplossing bieden, maar drop-in materialen bestaan niet voor alle toepassingen en bovendien is de biologische afbreekbaarheid van beschikbare biopolymeren niet in elke omgeving mogelijk.
PRESERVE zal daarom biobased verpakkingen verbeteren op het gebied van eigenschappen en end-of-life opties.

De volgende strategieën zullen worden toegepast om deze doelen te bereiken: 

Verbetering van de gas- en zuurstofbarrière-eigenschappen
Scheiding van lagen of labels met verwijderbare primers en lijmen.
PHA-coatings die een barrière vormen tegen waterdamp, dranken en vet. Voornamelijk voor drankverpakkingen op basis van papier, karton en pulp.
Gebruik van eBeam-straling om de barrière en mechanische eigenschappen van biopolymeren te verbeteren
Gebruik van zelf-versterkte biobased plastics ter compensatie van degradatie van secundaire materialen tijdens opwerking. Dit kan worden toegepast op nieuwe materialen, maar is innovatief voor het verwerken van tweecomponentenverpakkingen zonder de lagen te scheiden.
Gebruik van conventionele additieven zoals ketenverlengers en compatibilisatoren.
Gebruik van enzymen in 3 complementaire routes
Biopolymeren combineren met enzymen om de biologische afbraak te verbeteren
Enzymatische recycling van PLA om hoogwaardige oligomeren te verkrijgen die kunnen worden gebruikt als additieven of bouwstenen voor nieuwe polymeren
Verwijderen van lijmlagen of coatings met enzymatische reinigingsmiddelen

Consortium

1. IRIS – Spanje (coördinator)
2. Albstadt-sigmaringen university – Duitsland
3. Centexbel – België
4. Aimplas – Spanje
5. Fraunhofer – Duitsland
6. Itene – Spanje
7. Next Technology Tecnotessile – Italië
8. University of Bologna – Italië
9. Biopolis SL – Spanje
10. Planet Bioplastics SRL – Italië
11. BOSTIK SA / Arkema – Frankrijk
12. Carbiolice – Frankrijk
13. Südpack verpackungen GMBH – Duitsland
14. Graphic packaging International – België
15. SIBO group – Slovenië
16. Beiersdorf AG – Duitsland
17. Organic waste systems NV – België
18. Pla.to GMBH – Duitsland
19. ROMEI SRL – Italië
20. DenimX B.V. – Nederland
21. Silon s.r.o. – Czechische Republiek
22. KNEIA SL – Spanje
23. Crowdhelix Limited – Verenigd Koninkrijk
24. European Bioplastics EV – Duitsland
25. Groupe Danone SA – Frankrijk
26. Kraft foods R&D Inc – Verenigde Staten

Erkenning

 

Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie in het kader van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 952983

Updating…
  • Geen producten in je winkelwagen.
BLIJF OP DE HOOGTE