‘with every pair of jeans that we can prevent from being incinerated, we are helping to save our world’  

Marc Meijers, Oprichter & eigenaar van DenimX

Waarom DenimX...

Wist je dat alleen al in Nederland jaarlijks 90 miljoen kilo textiel wordt ingezameld voor hergebruik of recycling. Bovendien belandt de enorme hoeveelheid van 150 miljoen kilo textiel in vuilnisbakken en wordt het gestort en/of verbrand. Ook de mode-industrie produceert meer kledingstukken dan ze verkopen, als gevolg van veranderende trends, collecties, buitenbeentjes en misrekeningen. Veel van dit afgedankte textiel kan nog worden hergebruikt in nieuwe toepassingen.

Daarom startte Marc Meijers, industrieel ontwerper en oprichter van DenimX, in 2013 met zijn baanbrekende onderzoek naar nieuwe bestemmingen voor ons textielafval. Hij ontdekte een veelbelovende combinatie van versnipperde textielvezels met een 100% biobased plastic dat een nieuw type duurzaam, herbruikbaar en circulair composietmateriaal creëerde.

Met de steun van Meijers zijn andere bedrijf MMD Design Innovation ,dat staat voor meer dan 25 jaar ervaring in industrieel ontwerp en engineering, begon hij met het maken van high-quality producten voor interieur (akoestische panelen, meubelen, verlichting), lifestyle (koffers, helmen, glasframes) en de auto-industrie.

Omdat het ontwikkelde proces de originele hergebruikte vezels volledig in het zicht houdt, is DenimX in staat om producten te maken met een unieke esthetiek die het verhaal van hun oorsprong kunnen vertellen. DenimX kan ofwel textielafvalstromen van de klant gebruiken (bijv. gesneden afval van textielproductie, overvloedige werk- of sportkleding, afgedankt hoteltextiel, enz.) ofwel post-consumer 'afval' dat wordt ingezameld en verwerkt door gespecialiseerde bedrijven . 

Na deze lange periode van onderzoek en ontwikkeling is Meijers trots op het resultaat en verwijst hij naar de beroemde uitspraak van een van zijn helden: 

'Het lijkt altijd onmogelijk tot het gedaan wordt'

Nelson Mandela, Inspirerende leider

Hoe wij te werk gaan...

DenimX biedt bedrijven consultancy en circulaire turn-key productoplossingen, inclusief ontwerp- en engineeringdiensten. Dat maakt de propositie van DenimX uniek en exclusief.

De eerste stap in een project is het bepalen van de benodigde input en gewenste output van het proces. Aan de invoerzijde moeten bronmaterialen worden geïdentificeerd. Heeft een bedrijf zelf grote hoeveelheden afvalstromen? Vervolgens wordt er kwalitatief onderzoek gepland hoe deze afvalstromen kunnen worden verwerkt en hergebruikt. Aan de outputkant moeten de gewenste eindproducten worden bepaald, inclusief hun eisen, opties en variaties. DenimX zal dan aan de juiste knoppen draaien en een ontwerp afleveren dat op commerciële en volume gebaseerde schaal kan worden geproduceerd.  

DenimX werkt samen met zorgvuldig geselecteerde productiepartners en gelooft sterk in het succes van co-creatie. Samen streven we naar een duurzame, betere wereld , opdat de generaties na ons er net zo van mogen genieten als wij. 

MARC MEIJERS - OPRICHTER VAN DENIMX

Bij kunnen dragen aan een betere en groenere planeet. Dat was voor oprichter Marc Meijers de belangrijkste drijfveer om naast zijn industrieel ontwerpbureau MMD (www.mmd.nl).

'Er is niets mis mee om bedrijven te helpen met hun ontwerp- en engineeringuitdagingen en ik heb de afgelopen 25 jaar grote dankbaarheid ervaren bij het maken van succesvolle productontwerpen voor een groot aantal bedrijven. Maar iets knaagde al langer. Soms is de doelmatigheid van ontwerp beperkt en wordt niet altijd rekening gehouden met duurzame opties.’

CV, visie op de toekomst, dromen die hij gerealiseerd wil hebben – status, impact, autoriteit, ondernemer, ervaring, vaardigheid. Bekijk Marc's profiel ook op Linkedin.

Updating…
  • Geen producten in je winkelwagen.
BLIJF OP DE HOOGTE